Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

Σημαντική απόφαση για την προστασία του Καλλίδρομου

Σημαντική απόφαση για την προστασία του Καλλίδρομου

Πριν λίγες μόλις μέρες δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΥΠΕΝ/ΔΔΦΠΒ/74420/1842 για την προστασία της περιοχής Natura στο όρος Καλλίδρομο στη Στερεά Ελλάδα.

Η Υπουργική Απόφαση είναι άμεσο αποτέλεσμα του

 έργου LIFE ForOpenForests («Για Ανοιχτά Δάση»), που συγχρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαικής Επιτροπής και υλοποιήθηκε στους ορεινούς όγκους της Οίτης και του Καλλίδρομου.

Συντονιστής του έργου, το οποίο ξεκίνησε το 2012, ήταν η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), που είχε και την ευθύνη για τα νομικά κείμενα στα οποία βασίστηκε η Υπουργική Απόφαση. Τα κείμενα αυτά δημιουργήθηκαν υπό την επιμέλεια του νομικού Γιώργου Πολίτη, συνεργάτη του έργου και Γενικού Γραμματέα της ΕΕΠΦ για πολλά έτη, και βασίστηκαν στα ευρήματα και αποτελέσματα των δράσεων του έργου. Τον ευχαριστούμε θερμά για την πολύτιμη συμβολή του.

Όπως σημειώνει η ΕΕΠΦ, με την έκδοση της απόφασης καρποφόρησαν οι προσπάθειες πολλών ετών εργασίας στην Οίτη και το Καλλίδρομο, αλλά και συστηματικής συνεργασίας με τα αρμόδια τμήματα του ΥΠΕΝ.

Το Καλλίδρομο, που δεσπόζει πάνω από των ιστορικό τόπο των Θερμοπυλών, και γειτνιάζει με την Οίτη και τον Παρνασσό, διαθέτει προστατευόμενους οικότοπους, μεταξύ αυτών τρεις εποχικές λίμνες (γνωστότερη η λίμνη Νευρόπολης), ενδιαφέρουσα χλωρίδα με ενδημικά είδη (όπως το στενοενδημικό Onosma stridii), αξιόλογη πανίδα (μία από τις νοτιότερες θέσεις εμφάνισης Καφέ Αρκούδας στην Ελλάδα και την Ευρώπη) και ορνιθοπανίδα (με χαρακτηριστικότερα είδη τον Μαυροπελαργό, αρπακτικά και δρυοκολάπτες).

Παρά την ένταξη μέρους του ορεινού όγκου του Καλλίδρομου στο δίκτυο Natura 2000, δεν υπήρχε θεσμοθετημένη προστασία μέχρι τώρα. Η Υπουργική Απόφαση που μόλις δημοσιεύτηκε, με ισχύ 2 ως 3 έτη, έρχεται να καλύψει το κενό μέχρι την πλήρη και διαρκή νομική προστασία του Καλλίδρομου που αναμένεται να γίνει με Προεδρικό Διάταγμα.

Εταίροι στο έργο ήταν το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ο Αρκτούρος.

Εκτός από την υπουργική απόφαση, το έργο άφησε και άλλες σημαντικές παρακαταθήκες στην περιοχή, όπως η μελέτη και καταγραφή της σπάνιας χλωρίδας του βουνού, Κέντρο Ενημέρωσης επισκεπτών στο Παλαιοχώρι, έργα προστασίας της λίμνης της Νευρόπολης και του γύρω της οδικού δκτύου, ενδυνάμωση των τοπικών παραγωγών μέσω σεμιναρίων, δράσεις διαχείρισης της βόσκησης και των βοσκοτόπων, κ.ά. Ιδιαίτερα σημαντική, σε όλη την διάρκεια του έργου, ήταν η συμμετοχή νέων παιδιών με επισκέψεις σχολείων στο βουνό στο πλαίσιο δράσεων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Στυλίδας-Υπάτης.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει επίσης ότι τελικά είναι εφικτό να υπάρξει βιωσιμότητα και συνέχεια των ευρωπαϊκών έργων για την προστασία του περιβάλλοντος, και μετά την ολοκλήρωσή τους, στην λεγόμενη «μετά LIFE εποχή» (after LIFE).

Ο Ιστότοπος του έργου είναι: www.foropenforest.org.

Η εκλαϊκευμένη αναφορά του έργου βρίσκεται εδώ:
https://foropenforests.org/sites/foropenforests.org/files/reports/FOF-LaymansReport-039-GR_SMALL.pdf

Πηγή: www.eepf.gr