Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

Τετρακίνητα “πανηγύρια” στη Λίμνη Καλλιδρόμου

Η αγανάκτηση είναι το λιγότερο που μπορεί να εκφράσει κανείς στην εικόνα που αντικρίσαμε σήμερα στη Λίμνη του Καλλιδρόμου. Εικόνα οργωμένου τοπίου, με τα τζίπ να κάνουν σούζες μέσα στη λίμνη, στις όχθες της και στην γύρω περιοχή.

Η Λίμνη είναι σε υψόμετρο χιλίων μέτρων περίπου σε ένα εξαιρετικά όμορφο τοπίο ανάμεσα στο πλούσιο δάσος ελάτης και βελανιδιάς. Παρά το μικρό της μέγεθος, έχει μακρά ιστορία και είναι ένας σπουδαίος από οικολογική και φυσική ομορφιά υδροβιότοπος που χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης από πολλούς επισκέπτες κάθε χρόνο από όλη την Ελλάδα. Αποτελεί στοιχείο σπάνιας αξίας για την ευρύτερη περιοχή, που δυστυχώς κινδυνεύει να εξαφανιστεί.

Όπως είναι γνωστό τα οικοσυστήματα εμπεριέχουν κοινωνίες εμβίων όντων και φυτών, που ζουν σε αρμονία, όχι μόνο μεταξύ τους αλλά και με το έδαφος, το νερό και τον αέρα. Είναι υποχρέωσή μας να τα προστατεύουμε για να αναπτύσσονται και να κρατούνται στη ζωή. Σε ό,τι αφορά τη Λίμνη, η φροντίδα όλων μας πρέπει να στοχεύει στη διατήρηση της οικολογικής της ισορροπίας με παράλληλη ανάπτυξη δραστηριοτήτων, που να εναρμονίζονται με το φυσικό περιβάλλον και να υιοθετούν την αρχή της βιωσιμότητας.

Δραστηριότητες όπως αυτές που διαφημίζουν και κάνουν οι λεγόμενοι «λάτρεις της εκτός δρόμου οδήγησης», με τα τετρακίνητα «πανηγύρια» στη Λίμνη Καλλιδρόμου, είναι απαράδεκτες!! Και κανείς δεν αντιδρά!! Κι αυτό το λέμε τουρισμό! Έρχονται οι οδηγοί με τα 4Χ4 και οργώνουν κυριολεκτικά το όμορφο τοπίο και το μοναδικού κάλλους δάσος και οργώνουν κυριολεκτικά τη Λίμνη, τα πλούσια βοσκοτόπια με την απίστευτη ποικιλία λουλουδιών, βοτάνων και αρωματικών φυτών, γεμίζουν την περιοχή με σκουπίδια και πλαστικές ταινίες κι αυτό το λέμε τουρισμό. Έ όχι!!

Η ανάγκη για τη λήψη μέτρων είναι άμεση. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό. Να απαγορευτούν αυτές οι δραστηριότητες στο βουνό. Να μπουν ταμπέλες που να ορίζουν τη συμπεριφορά των επισκεπτών. Να τοποθετηθούν μπάρες και να απαγορευτεί η διέλευση αυτοκινήτων εκτός των κεντρικών αρτηριών του βουνού, εκτός των δρόμων που έχουν οριστεί ως τέτοιοι στους χάρτες και που τους έχει χαράξει η δασική υπηρεσία.

Περιμένουμε την άμεση αντίδραση του Δήμου της Αμφίκλειας, του Δασαρχείου και των άλλων αρμοδίων υπηρεσιών αλλά και των Συλλόγων και των Τοπικών Συμβουλίων του Παλαιοχωρίου, του Μπράλου και του Ελευθεροχωρίου.

Λαμία, 8.3.2009

Στέφανος Σταμέλλος
Μέλος των Οικολόγων Πράσινων