Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη, 20 Απριλίου 2011

Εποχούμενοι επιδειξίες της τετρακίνησης...

Τα βουνά μας διασχίζονται, οριζοντίως και καθέτως που λένε, από πολλούς δρόμους. Κυρίως τους ονομάζουμε δασικούς αλλά εξυπηρετούν ποικίλους σκοπούς. Η δασική εκμετάλλευση είναι ίσως το λιγότερο. Εξυπηρετούν πρώτα τους κυνηγούς και ύστερα τους κτηνοτρόφους. Λέμε ότι είναι απαραίτητοι για την πυροπροστασία. Είναι όμως δύσκολο να μπει κανείς και να σταματήσει τη φωτιά στα μεγάλα δάση. "Εξυπηρετούν" δυστυχώς και τους τζιπάδες, που θέλουν να κάνουν τις διαδρομές τους μέσα σε χωματόδρομους και λάσπες, σε λιβάδεια και λίμνες, σε παρθένες περιοχές για την αυτοκίνηση.

Από αυτή τη λογική δεν μπόρεσε φυσικά να εξαιρεθεί το Καλλίδρομο. Έχουμε γράψει αρκετές φορές γι' αυτό. Πήραμε σήμερα αυτές τις φωτογραφίες από ένα φίλο του Καλλιδρόμου ο οποίος με πόνο ψυχής γράφει: "ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΤΩ ΜΑΖΙ ΣΑΣ (Γνωρίζοντας την αποδεδειγμένη αγάπη σας για τον μικρό αλλά τόσο σημαντικό αυτό παράδεισο)ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΟΠΤΙΚΟ ΑΙΣΧΟΣ ΠΟΥ ΔΙΑΠΡΆΤΤΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΟΧΟΥΜΕΝΟΥΣ ΕΠΙΔΕΙΞΊΕΣ ΤΗΣ ΤΕΤΡΑΚΙΝΗΣΗΣ ΆΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΉΣΩ ΓΝΩΜΕΣ Η ΚΑΙ ΒΟΉΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΉ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΈΤΟΙΩΝ ΘΛΙΒΕΡΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ........
ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΌΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΟΛΌΨΥΧΟΣ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ"

Κι εμείς μοιραζόμαστε με όλους τους φίλους του Καλλιδρόμου αυτές τις απαράδεκτες εικόνες και ευχόμαστε κάποια στιγμή να σταματήσουν. Γιατί σιγά σιγά αυτοί οι δρόμοι θα γίνουν χαντάκια και χείμαροι και θα αλλάξουν την εικόνα του βουνού.
Αν μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε το βουνό "εθνικό πάρκο" με κανόνες προστασίας, ίσως να ήταν δυνατόν να βάλουμε κάποια εμπόδια στην ανεξέλεγκτη αυτή χρήση και την ανελέητη καταστρατήγηση κάθε έννοιας σεβασμού στο φυσικό τοπίο.

Ίσως περιορίζαμε το κυνήγι και την διαρκή πίεση για καταπάτηση δασικών εκτάσεων και αλλαγή του χαρακτήρα του βουνού. Το Καλλίδρομο είναι ένα όμορφο βουνό που διαθέτει όλες τις προυποθέσεις για ήπιο, βιώσιμο οικοτουρισμό με πεζοπορίες, ποδήλατο βουνού, δραστηριότητες στη φύση, ιαματικό και ιστορικό τουρισμό.
Ας το προσέξουμε και ας φροντίσουμε