Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2007

Καλλίδρομο, Πηγές Θερμοπυλών
ανεβαίνοντας μέσα από το φαράγγι


Ανάμεσα στις παρυφές της Οίτης και τις ακτές του Μαλιακού, βρίσκεται ο στενωπός του Καλλιδρομίου όρους, που εκτείνεται από την Θεσσαλία ως την Λοκρίδα. Εκεί υπάρχει μία στενή λωρίδα γης, τα στενά, από όπου εκρέουν θερμές πηγές θειούχων υδάτων σε πετρώδες έδαφος, εξ ου και το όνομα Θερμοπύλες: Ετυμολογικά, η ονομασία σημαίνει Θερμές Πύλες, πέρασμα όμοιο με πύλη. [Στράβων].
Οι ιαματικές πηγές των Θερμοπυλών ήταν αφιερωμένες στον Ηρακλή και μάλιστα στην περιοχή υπήρχαν ιερό και βωμός αφιερωμένα στον ήρωα.

Οι μέρες του Δεκέμβρη, με τα λίγα σύννεφα και τον ήλιο να μπαινοβγαίνει, είναι οι καλύτερες για χαλαρές ήπιες πεζοπορείες. Σου επιτρέπουν να χαζολογήσεις και να απολαύσεις τις λεπτομέρειες, ακόμα και να μυρίσεις τα βότανα. Οι Θερμοπύλες εκτός από την ιστορική μάχη κατά των Περσών και τη θυσία των Ελλήνων με επικεφαλής τον Λεωνίδα, είναι γνωστές και για τα θαυμάσια ιαματικά νερά. Η ευρύτερη δε περιοχή του Καλλιδρόμου έχει πολλές εκπλήξεις για τους επισκπέπτες.

Στη μάχη των Θερμοπυλών, 480 π.Χ., ο επικεφαλής των ελληνικών στρατευμάτων, βασιλιάς των Σπαρτιατών, Λεωνίδας με 300 στρατιώτες από τη Σπάρτη, 700 από τις Θεσπιές και 5000 από άλλες περιοχές, αντιμετώπισε τον κατά πολύ μεγαλύτερο αριθμητικά περσικό στρατό του Βασιλιά Ξέρξη, σύμφωνα με τον ιστορικό Ηρόδοτο

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ
Ξεκινάμε αφήνοντας τα αυτοκίνητα στις πηγές, δίπλα στην Τροχαία. Στα πρώτα 200 μέτρα περίπου βαδίζουμε πάνω σε αγροτικό δρόμο. Αφήνουμε στο πλάι την τσιμεντένια δεξαμενή και στη συνέχεια ακολουθούμε αριστερά το μονοπάτι, που περνάει και ο αγωγός του υδραγωγείου. Ο σωλήνας σε πολλά σημεία είναι ορατός. Ανηφορικό στην αρχή και μετά ίσιο, ανάμεσα στην πυκνή βλάστηση το μονοπάτι, μας οδηγεί στην κοίτη του χειμμάρου και στην αρχή του φαραγγιού, που οι πηγές του ξεκινάνε από τη ράχη, πάνω από το Καταφύγιο. Μεγάλες πέτρες, κατακρημνισμένες από τα βράχια, δυσκολεύουν σε ορισμένα σημεία το ανέβασμα, γιατί αρχίζουμε και ανεβαίνουμε στο αριστερό πλάι του φαραγγιού, ακολουθώντας το σωλήνα. Το μονοπάτι αλλού ξεχωρίζει, αλλού όχι. Τελικά γίνεται ομαλό, ανηφορικό, ανάμεσα στα δέντρα, στα οποία τώρα προστέθηκαν τα έλατα και οι βελανιδιές. Αφήνουμε χαμηλά το φαράγγι και μετά από μερικές τραβέρσες συναντάμε τον αγροτικό χωματόδρομο.

Βλάστηση πυκνή από σχίνα, στην αρχή και πεύκα, πουρνάρια, φιλίκια, αριές, κέδρα, πικροδάφνες, πλατάνια και κουμαριές. Κουμαριές με τους κόκκινους ώριμους καρπούς, να φτιάξεις μαρμελάδα επιτόπου! Έλατα και βελανιδιές στη συνέχεια, τα σκληρά "τσερνόκια", που έχει πολλά το νοτιοδυτικό Καλλίδρομο. Και πολλά άλλα αρωματικά βότανα, φουσκλούνια, ρίγανες, άγριες μέντες, κουνούκλες, ασφάκες, σπάρτα και χιλιάδες άγνωστα για μας φυτά και θάμνοι. Ένας απέραντος βοτανικός κήπος.

Ο αγροτικός χωματόδρομος οδηγεί ψηλά στην "παλιοπαναγιά", και στη συνέχεια από τη χαλικόβρυση στη Μενδενίτσα και ενώνεται με τον άλλον δρόμο που έρχεται από το Ελευθεροχώρι και περνάει απο τη Λίμνη. Εμείς δεν συνεχίσαμε προς το βουνό. Ακολουθήσαμε δεξιά το δρόμο, περάσαμε το ρέμα με τα πλατάνια και το εγκατελειμένο τροχόσπιτο και βγήκαμε απέναντι, προς τη Δαμάστα. Κατηφορίζοντας μπήκαμε στα σταροχώραφα από τα οποία, με τη βοήθεια των κυνηγών, βρήκαμε το μονοπάτι που μας έβγαλε ξανά στην αρχή του φαραγγιού κάνοντας τον κύκλο. Περάσαμε με κάποια δυσκολία το ρέμα και συναντήσαμε το μονοπάτι μέσα στην πυκνή βλάστηση, που μας οδηγεί στις θερμές πηγές.

ΟΙ ΠΗΓΕΣ
Το λάθος μας ήταν που δεν πήραμε μαζί μας μαγιό να απολαύσουμε το ζεστό μπάνιο στις πηγές. Κάτι που κάνουν άνθρωποι από όλη την Ελλάδα και από πολλές χώρες, και αναρωτιέμαι, πού τις έχουν μάθει. Πρέπει όμως να πούμε ότι η εικόνα της εγκατάλειψης δεν μας τιμά. Ο χωματόδρομος γεμάτος λακούβες και λάσπες, παντού σκουπίδια, καμιά υποδομή για τους λουόμενους και κανένα ίχνος υπεύθυνης διαχείρισης. Ο δήμος Λαμίας, στον οποίο ανήκει γεωγραφικά η περιοχή, πρέπει να λάβει πρωτοβουλίες. Εκτός κι αν είναι συνειδητή απόφαση να απαξιωθεί η περιοχή και να οδηγηθεί στα χέρια κέποιου έξυπνου ιδιώτη, ο οποίος θα εκμεταλλευτεί τον πλούτο με ελάχιστες επενδύσεις, και θα θησαυρίσει. Γιατί το σίγουρο είναι ότι θα βάλει εισιτήριο και όλα θα πληρώνονται. Οπότε όλοι αυτοί που έρχονται με τόση ευκολία να κάνουν τα ιαματικά τους στο φυσικό πλούτο του νερού της γης, θα το σκεφτούν να ξανάρθουν... ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι, που τα έχουν και περισσότερη ανάγκη. Το ίδιο και ο Δήμος Γοργοποτάμου, στον οποίο ανήκει η πηγή "Ψωρονέρια"

Θα επαναλάβω ακόμα μια φορά ότι το Καλλίδρομο πρέπει να χαρακτηριστεί Εθνικό Πάρκο - προστατευόμενη περιοχή, με ειδικά επιτρεπόμενες δραστηριότητες, ήπιες οικοτουριστικές δράσεις με άξονα τον πλούτο των Θερμών Πηγών και τα Ψωρονέρια.

1 σχόλιο:

ΚΑΛΛΙΔΡΟΜΟ είπε...

ΤΑ ΑΝΗΜΕΡΑ ΖΩΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ
ΚΑΠΟΤΕ ΜΕΡΙΚΟΙ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΤΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Ο ΜΑΚΑΡΙΤΗΣ ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ,ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΜΕ ΑΓΓΑΡΕΙΑ ΟΠΩΣ ΕΛΕΓΑΝ ΑΥΤΟΙ, [ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΛΕΝΕ ΣΗΜΕΡΑ] ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΕΡΑΚΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΔΡΟΜΑΣΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΤΖΟΤΖΟΡΑ ,ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΚΑΙ ΕΠΑΨΑΝ ΟΙ ΝΤΟΠΙΟΙ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΒΑΡΕΛΕΣ ΣΤΟ ΚΟΥΡΝΟΡΕΜΑ ΚΑΘΕ ΠΡΩΙ ΜΕ ΤΗ ΔΡΟΣΟΥΛΑ...
ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΦΡΥ ΤΟ ΧΩΜΑ ΣΑΣ ΓΙΑΤΙ ΧΑΡΗ ΣΤΟ ΦΙΛΟΤΙΜΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΛΑΤΟΥΛΕΣ ΣΑΣ ΕΙΔΑΝ ΒΡΥΣΗ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ..,ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΜΠΗΚΕ ΣΤΗ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΒΟΘΡΑ..ΤΟ ΒΕΛΟΥΔΟ..!
ΣΤΑ ΝΕΩΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΝΑΜΕ ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΗΤΑΝ ΚΟΥΜΑΝΤΑΔΟΡΟΙ ΤΟΥ ..ΚΟΥΡΝΟΡΕΜΑΤΟΣ ΜΑΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ ΝΑ ΠΙΝΟΥΜΕ ΜΠΑΚΑΚΟΝΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΟΛΥΣΜΕΝΟ ΥΔΡΟΦΟΡΟ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΤΗΣ ΓΕΩΤΡΗΣΗΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΘΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΟΣΟΙ ΗΠΙΑΝ ΤΟΥΣ ΘΕΡΙΣΕ Η ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ..
ΑΥΤΟΙ ΔΕ ΚΑΛΟΙ ΓΝΩΣΤΕΣ ΠΙΝΑΝΕ ..ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΟ!!!
ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΣΑΣ ΦΕΡΩ ΠΕΣΚΕΣΙ ΤΗ ΒΡΥΣΗ ΜΕ ΤΟ ΡΟΛΟΙ ΣΤΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ,ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΟ ΘΑ ΠΙΝΩ ΚΙ ΕΓΩ ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΥΤΩΣΩ ΑΠ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΩ ΚΑΙ ..ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΟΥ,ΚΙ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΩ ΝΕΡΑΚΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΤΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΔΡΟΦΟΡΑ ΘΑ ΜΟΥ ΕΡΘΕΙ ΦΤΗΝΟΤΕΡΟ ,ΕΤΣΙ ΠΟΥ ΠΑΕΙ Η ΔΟΥΛΕΙΑ..
-ΤΩΡΑ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗ ΒΡΥΣΟΥΛΑ ΣΤΗ ΝΕΥΡΟΠΟΛΗ ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΓΙΑΤΙ ΕΔΩ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΤΟΜΑ ΚΙ ΟΧΙ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΙ ΜΟΝΟ , ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΚΑΙ ΧΤΙΣΑΝΕ ΜΕ ΤΙΣ ΚΥΨΕΛΕΣ ΤΟΥΣ ΤΟ ΧΩΡΟ ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΣ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΝΕΡΑΚΙ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΛΙΣΣΟΣΜΗΝΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ ,ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΚΑΤΑΛΥΣΕΙ ΕΚΕΙ ,ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗΣ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΞΙΩΘΗΚΑΝ ΝΑ ΠΙΟΥΝΕ ΛΙΓΟ ΝΕΡΑΚΙ ,ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΤΣΙΜΠΗΣΑΝ ΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΑΥΘΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΒΡΥΣΗΣ ΝΑ ΞΕΔΙΨΑΕΙ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΥΡΟΠΟΛΗΣ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΣΤΙΒΑΓΜΕΝΑ ΣΜΑΡΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΛΑΣΙΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΝΕΡΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΟΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΣΑΣ ΛΕΝΕ ΣΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ...ΑΝ ΔΕΝ ΣΑΣ ΠΑΙΡΝΕΙ Ο ΥΠΝΟΣ ΟΤΑΝ ΣΑΣ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΕΚΕΙ ,ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΙ ΟΧΙ ΟΤΙ ΣΑΣ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ...
Η ΝΕΥΡΟΠΟΛΗ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΚΑΛΛΙΔΡΟΜΟ,ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΗ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΖΩΗ ...!
ΝΑ ΧΑΙΡΕΣΤΕ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΗ ΧΑΘΕΙΤΕ.